Máslo z dýně hokaido

Patříte mezi kuchaře, kteří rádi experimentují, oživují svou kuchyň a hledají stále nové a zajímavé alternativy k tradičním „okoukaným“ receptům? Pak určitě uvítáte tuhle dobrotu z dýně Hokaido, která vám spolehlivě nahradí obyčejné máslo i marmeládu.

 

  • 1kg dýně Hokaido
  • 125g nejlépe hnědého cukru                 (asi 1 hrnek)
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • ¾ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • 1 lžička zázvorového kořene

Postup přípravy pro máslo z dýně Hokaido

Příprava není složitá, pouze trochu zdlouhavá. Základem je tedy dýně Hokaido, nejdříve ji musíme oloupat a zbavit veškerých semínek. Následně dýni Hokaido nakrájíme, vyskládáme do zapékací mísy nebo plechu a takto připravenou dýni vložíme do trouby předehřáté na 175°C. Ještě předtím ji však přikryjeme alobalem. Pečeme 45 minut, aby nám dýně Hokaido změkla a bylo možné z ní vytvořit pyré.

Jakmile je pyré z dýně Hokaido namixované, vložíme ho do hrnce a povaříme dalších 25 minut. Poté vznikne kašovitá hmota, kterou smícháme se všemi ostatními přísadami, ale vařič nevypínáme do té doby, než se v ní všechen cukr rozpustí. Potom už si stačí připravit skleničky, jaké používáte třeba na džem, pečený čaj nebo česnekovou pastu, a do nich hotovou směs dát. V případě potřeby je lze ještě sterilizovat. Dobrou chuť!

Víte, že dýni Hokaido můžete i zavařovat? Jak na zavařování dýně se dočtete zde.



TIP NA DNEŠEK

Lunární kalendář na dnešní den:


Váš prohlížeč nepodporuje zobrazení flash prvků na stránce, nebo došlo k chybě při načítání banneru.