Hořčice z dýně Hokaido
Pro svou nasládlou chuť evokuje dýně Hokaido v gastronomii především dezerty a sladké pokrmy vůbec. To však neznamená, že se nehodí také na přípravu slaných jídel, ba naopak! Lze ji používat jako přílohu, součást hlavního jídla, polévku i jako zmíněnou tečku na konec. Když zapojíte fantazii, můžete si z ní vytvořit dokonce výbornou hořčici, která dodá vašemu jídlu tu správnou chuť.
Ingredience k výrobě hořčice z dýně Hokaido
- 1 kg dužiny dýně Hokaido
- ¼ kg cibule
- 120 g cukru
- 2 lžičky soli
- 1 dl oleje
- 200 g plnotučné hořčice
- ¼ lžičky mletého pepře
- ½ lžičky mleté sladké papriky
- 2 bobkové listy
- podle chuti papriku kozí roh
Postup přípravy hořčice z dýně Hokaido
Z dýně Hokaido budeme potřebovat pouze dužinu, již pečlivě oloupeme a nakrájíme na menší kostičky, které rozmixujeme na jemno. Vzniklé pyré z dýně Hokaido osolíme a počkáme, než uvolní vodu.
Mezitím využijeme čas a v pánvi na oleji orestujeme třetinu oloupané a nadrobno nakrájené cibule. Jakmile cibule zezlátne, odstavíme ji z vařiče a posypeme mletou sladkou paprikou.
Vrátíme se zpět k dýni Hokaido. Odlijeme část vody, kterou pustila a do zbytku vmícháme pepř a bobkové listy a dáme dusit. Po půl hodině do směsi přidáme cukr, ocet, plnotučnou hořčici, syrovou i osmaženou cibuli a v případě potřeby také sůl. Kozí roh pokrájíme a přimícháme k téměř hotové hořčici z dýně Hokaido, množství záleží čistě na vás. Hořčice tak dostane pikantní chuť.
Pak už jen vzniklou směs vaříme do té doby, než získá hustější konzistenci. Praktické je skladovat hotovou hořčici z dýně Hokaido například ve skleničkách od přesnídávek se šroubovacím víčkem. Sterilizujeme 30 až 40 minut.
Chcete vyzkoušet i další recepty z dýně Hokaido?